ДАРОВИ

korpice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

poКапитализам је жвалично почео! Честитам!
 
Трка за положајем, новцем, некретнинама, утицајем, привилегијама је већ у пуном јеку. Добро дошли у трку!
Чујем око себе коментаре како трка није фер, како нам још није нико објавио старт, како су многи већ и стигли на циљ док почетак трке уопште није ни службено објављен.

Међутим, колико се сјећам, нико није ни гарантовао да ће поновна првобитна акумулација капитала бити витешко , фер такмичење.

Првопласирани нису ни трчали, него су кријући отпузали до циља. Кад су га достигли, придигли су се, отресли од блата и балеге, пресвукли, намирисали, неки су се чак и истуширали. Онда су сјели у ложу за побједнике чекајући заслужене медаље и почасти.

Затим су заосталима у трци поставили препоне, прво мање, па све височије, да случајно неби још неко тако лако дошао до циља.

Јер медаља је мало, а тркача ужасно много.

Наравно, постављена је и лажна сигнализација, да најнаивнији одлутају са стазе.
Временом, жбог најезде ових који пристижу, сви ће постати задовољни позицијом коју су заужели, беж обзира колико је далеко од циља. Тркачи ће се бавити само одбраном свог мјеста на стази. Тако ће се заправо на наједноставнији начин одржавати преко ноћи успостављена сумњива хијерархија.

Првопласирани, они што су кријући пузали кроз блато и балегу, безбједни су , јер их другопласирани бране од трећепласираних, а трећи од четвртих и тако даље.

Ту су наравно и тзв.”стручњаци”, које ангажују први, повлачећи их са дна стазе дозвољавајући им да с времена на вријеме оњуше сласт њихове ложе.

Ево неколико савјета, да вам мало олакша ову трку.

    1. Бесплатне информације су заправо дезинформације. Служе само зато да вас успоре у трци, и омогуће другима да вас престигну. Избегавајте бесплатне  информације , савјете , рекламе, брошуре, анкете, свака има за циљ да вам узме лову и врати вас мало назад са стазе.

    2. Не задржавајте се испред препрека. Кад наиђете на препреку , склоните се, да неко не притрчи, скочи вам на главу , прескочи препону и одшпринта далеко испред вас.

    3. Све је капитал. Здравље, Љепота , Памет, Снага, Брзина. Комбинујте све расположиве ресурсе ако желите да се приближите циљу макар за педаљ.

    4. Не подцјењујте оне који су иза вас. Можда раде за ове испред вас.

    5. Не жалите се никоме. Увијек испадне у праву онај који је ближи циљу. Ако се жалите, то ће се искористити против вас.

    6. Другарство је штетно. Једини облик удруживања смије бити акционарско друштво, и то са прецизном хијерархијом у одлучивању. Сваки облик демократског одлучивања је преспор за ову трку. Зато су мултинационалне компаније богатије од држава. У њима нема ни “д” од демократије.

    7. Entertainment не служи за “културно уздизање” као сто смо навикли, већ за систематично заглупљивање. Ова трка не подноси образоване и пристојне. Послушни тупани најмање угрожавају унапријед познати редослед трке.

    8. Не купујте кад вам треба него кад је јефтино. Продајте само ако сте то исто нашли по повољнијој цијени.

    9. Трговину вјежбајте у кући, са најближима. Ту се грешке најмање плаћају. Почните са ситницама, на пример, жено скувај ми кафу – а она – може, али…... или – жено, дођи у кревет, може и то, али…..

    10. Смјешкајте се у свакој прилици . Мргуди су лошије плаћени.

Сретно!
Рамбо Амадеус

МАЛИ  ПРИНЦ

( Antoan de Sent - Egziperi )

                                                 * * *

Баш тада појавила се лисица.
Добар дан – рекла је лисица.
Добар дан – учтиво је узвратио мали принц и окренуо се, али није ништа видео.
Ево ме овде – зачуо се глас - испод јабуке ...
Ко си ти? – упита мали принц. – Баш си лепа ...
Ја сам лисица – рекла је лисица.
Дођи да се играмо – предложи мали принц. – тако сам тужан ...
Не могу да се играм с тобом – рече лисица. – Нисам припитомљена.
Ах! Опрости – рече мали принц.
А онда, размисливши, додао је:

       -    Шта значи „припитомити“?
       -    Ти ниси одавде – рече лисица. – Шта тражиш?
       -    Тражим људе – рече мали принц.  – Шта значи „припитомити“?
       -    Људи имају пушке – рече лисица – и они лове. То је прилично незгодно! Али они гаје кокошке. Само их то и занима. Тражиш ли ти кокошке?
        -   Не - рече мали принц. – Тражим пријатеље. Шта значи „припитомити“?
        -    То је нешто давно заборављено – рече лисица. – То значи „створити везе ...“
        -   Створити везе?
        -   Баш тако – рече лисица – Ти си за мене само дечак, налик на стотине других дечака. И ниси ми потребан. А ни ја теби нисам потребна. Ја сам за тебе само лисица, налик на стотине хиљада других лисица. Али ако ме припитомиш, бићемо потребни једно другом. Ти ћеш за мене бити једини на свету. Ја ћу за тебе бити једина на свету ...
         -   Почиљем да схватам – рече мали принц. – Постоји један цвет ... мислим да ме је он припитомио ...
         -   Савим је могуће – рече лисица. – На земљи има свега и свачега.
         -   О! Није то на земљи – рекао је мали принц.

Лисица као да се озбиљно заинтересовала.
   -    На некој другој планети?
   -    Да.
   -    Има ли ловаца на тој другој планети?
   -    Не.
   -    Па то је баш занимљиво! А кокошака?
   -    Не.
   -    Ништа није савршено – уздахну лисица.
Али вратила се на своју мисао:
   -    Мој животје једноличан. Ја ловим кокошке, људи лове мене. Све кокошке су сличне, и сви људи су слични. Мени је овде помало досадно. Али, ако ме ти припитомиш, мој ће живот бити као обасјан сунцем. Упознаћу звук корака који ће бити другачији од свих осталих. Други кораци ме терају под земљу. Твоји ће ме, као музика, мамити да изађем из јазбине. Погледај само!  Видиш ли, тамо доле, поља на којима расте жито? Ја не једем хлеб. Жито ми ништа не значи. Житна поља ме не подсећају ни на шта. А то је баш тужно! Али ти имаш косу боје злата. Биће дивно када ме припитомиш! Жито, које је златасто, подсећаће ме на тебе. И ја ћу волети шум ветра у житу ...
Лисица је ућутала и дуго гледала малог принца.

Молим те ... припитоми ме! Рекла је.
Врло радо – рече мали принц – али немам баш пуно времена. Треба да
      пронађем пријатеље и упознам многе нове ствари.

Упознајемо само оне ствари које припитомимо – рекла је лисица. –    Људи немају више времана да било шта упознају. Они купују готове  ствари од трговаца. А како не постоје трговци који продају пријатеље, људи више немају пријатеља. Ако желиш пријатеља, припитоми ме!

Шта треба учинити? – упита мали принц.
Треба бити веома стрпљив – одговорила је лисица. – Прво ћеш сести мало даље од мене, ето тако, на траву. Ја ћу те гледати крајичком ока, ати ништа нећеш говорити. Говор је извор неспоразума. Али ћеш сваког дана моћи да приђеш мало ближе ...
Следећег дана, мали принс је опет дошао.

Боље је било да си дошао у исто време – рекла је лисица. – Ако будеш долазио, на пример, у четиеи сата поподне, ја ћу већ у три сата почети да се радујем. Како време буде одмицало, бићу све срећнија. У четири сата бићу већ узбуђена и немирна; открићу цену среће! Али ако будеш долазио у било које време, ја никад нећу знати за који час да припремим срце ... Потребни су ритуали.

Шта је ритуал? – упита мали принц.
То је нешто давно заборављено – рече лисица. – То је оно што чини један дан различитим од других дана, један час од других часова. Код мојих ловаца, на пример, постоји један ритуал. Они четвртком играју са сеоским девојкама. Четвртак је зато чудесан дан! Ја тада шетам чак до винограда. Кад би ловци играли било кад, сви би дани личили једни на друге и никад не би било празника за мене.

Тако је мали принц припитомио лисицу. А кад се приближио дан растанка:
Ах! – рекла је лисица ... – Плакаћу.
Сама си крива  - рече мали принц. – Нисам ти желео никакво зло, али ти си хтела да те припитомим ...
Тако је – рече лисица.
Али ти ћеш плакати! – рече мали принц.
Тако је – рече лисица.
Тиме ништа не добијаш!
Добијам – рече лисица – због боје жита.
Затим додаде:

      -      Иди и поново погледај руже. Схватићеш да је твоја јединствена на свету. Врати се онда да ми кажеш збогом, а ја ћу ти открити једну тајну.

Мали принц је отишао да поново погледа руже.
Ви уопште не личите на моју ружу, ви још нисте ништа – рекао им је. – Нико вас није припитомио, нити сте ви иког припитомиле. Такве сте као што је била моја лисица. Била је само лисица, слична стотинама хиљада других лисица. Али ја сам од ње  створио свог пријатеља, и она је сад јединствена на свету.

Руже је ово погодило.
Ви сте лепе, али сте празне – рекао им је. – Човек не може умрети за вас. Наравно, обичном пролазнику учинило би се да је моја ружа иста као ви. Али она мени значи више од свих вас заједно, зато што сам је заливао. Зато што сам је стављао под стаклено звоно. Зато што сам је заклонио од ветра. Зато што сам због ње поубијао гусенице (осим две – три које сам сачувао да постану лептири). Зато што сам је слушао како јадикује, хвали се или како понекад ћути. Зато што је то моја ружа.
И он се врати лисици.

       -     Збогом - рекао је.
       -     Збогом -  рекла је лисица. – Ево моје тајне. Сасвим је једноставна: само срцем добро видимо. Суштина је очима невидљива.
       -      Суштина је очима невидљива – поновио је мали принц да би упамтио.
       -      Време које си посветио твојој ружи чини ту ружу тако драгоценом.
       -      Време које сам посветио мојој ружи ... –поновио је мали принц да би упамтио.
       -      Људи су заборавили ту истину – рекла је лисица. – Али ти је несмеш заборавити. Ти си заувек одговоран за оно што си припитомио. Ти си одговоран за твоју ружу ...
       -      Ја сам одговоран за моју ружу – поновио је мали принц да би упамтио.

                                                     * * *
                                                                                           Припремио: Саша Б. Пешић


КАПЕТАН РОЏЕР

natasa

Наташа Тучев

Чарли је тога дана прошао крај мене не приметивши ме. Стакластих очију, празног погледа, са звонким батом чизама промарширао је право кроз пролазнике, кроз клупу и жардињеру испред кафанске баште "Коларца", где сам седела, прошао је кроз разлистан жбун и нестао. Био је кратко ошишан, без браде и бркова, у маскирној униформи какве су се тих дана све чешће виђале по граду. Био је блед, прозрачан, боје мога страха.

Прави Чарли појавио се неколико секунди касније. Још увек је имао дугу и масну косу која му је у реповима падала по врату, малу зашиљену браду и преплануо тен, још увек је носио белу мајицу, прслук од џинса, старе фармерице и искрзану шарену мараму око врата.

Пришао ми је и пољубио ме је. Сео је са друге стране стола, извукао из џепа кутију "Дрине" без филтера и запалио цигарету. Окренуо је столицу, испруживши ноге ка улици и испуштао лепе мале колутове. Пружио је руку преко стола и дохватио моју.

Седели смо тако и хиљаду пута раније, али сам сада, и по самом том стиску, могла да осетим да овај пут све другачије, потпуно другачије. Грч у Чарлијевим прстима одавао је оно што је Чарли крио, што смо и он и ја крили.

- Написао сам нову причу - рекао је и пошао руком ка џепу од прслука, где је држао свој наранџасти нотес. - Хоћеш да ти прочитам?

- Мало касније - рекла сам.

Наручили смо литар црног. Испијала сам брзе, дуге гутљаје. Повремено бих извукла руку из Чарлијевог стиска и чинило ми се да његови прсти увек грозничаво чекају да им се ја вратим. Чарлијево лице је то порицало. Било је спокојно, благо насмешено, загледано у црвенкасти предвечерњи одсјај на прозорима на супротној страни улице.

Питала сам се је ли Чарлијева нова прича искренија него што се он сам у овом тренутку усуђивао да буде. Али слутила сам да није. Слутила сам да је у питању само још једна маска, још један сањиви бег у свет дечаштва, да је налик на многе друге какве је писао, налик на спокојну и самозадовољну маску његовог лица.

- Нервозна си.
- Нисам, чини ти се.
- Не брини. Смислићемо нешто.
Окретала сам у руци чашу, гледајући како се црвенкаста зрнца талога комешају на дну. Понекад ми се чинило како Чарли заиста верује у то: да је довољно да смисли неку немогућу маштарију и да онда њоме реши невољу из стварности - као да је могао да се склони у приче из свог наранџастог нотеса.
- Смислићемо нешто - поновио је Чарли и повукао дим.
- Шта?
- Наручићемо још један литар.

Био је у праву. То је био добар потез. Први литар ударио је само на ноге. Други је, лагано, успео да досегне и главу. Спустила се ноћ и донела топао поветарац. И Чарлијева и моја рука постале су опуштеније у стиску, почеле су да се милују и грле. Окренула сам столицу у страну, ка улици, као и Чарли, испружила ноге и завалила се уназад. Обоје смо гледали увис, изнад реклама и светлиљки, изнад кровова, у прелепо септембарско небо осуто звездама.

Тада је изнад наших глава пројурио бели брод капетана Роџера.

- Јури га свемирска полиција - рекла сам.
- Нема шансе . Престигао их је још негде код Ориона.
 - Али, Орион се види само зими.
- Тачно - сложио се Чарли. - Његов брод се креће бескрајно брже од светлости. Толико им је умакао да их је оставио у другом годишњем добу.
Узео је нотес и оловку и почео да пише.

- Капетан Роџер није завршио Звездану академију са завидним успехом. Није је ни завршио. Није је, у ствари, никада ни уписивао. Није имао официрски чин у Звезданој флоти, нити му је Интерпланетарна унија поверила да обавља свемирска истраживања и храбро ступа тамо где људска нога још крочила није. Нити му је ико поверио било шта. Капетан Роџер био је сасвим обичан Земљанин који је са својом малом посадом путовао где му је воља и чинио шта му је воља...

- Капетан Роџер имао је диван бели брод, неупоредиво бржи од свих модела које је икада пројектовала свемирска полиција. Никада нико није могао да стигне ни да ухвати капетана Роџера.
- Капетан Роџер носио је звонцаре и кожни прслук и велику минђушу у левом уху, а његова драга, Кетрин, имала је огромне, дубоке чизме са високом четвртастом потпетицом. Слушали су искључиво земаљску музику, и то ону из шездесетих година двадесетог века.

- Капетан Роџер и Кетрин уживали су у добрим винима. Били су прави сладокусци. Највише су волели да пристану на неки забачени астероид, отворе флашу најбољег црног вина у Андромеди, густирају га полако и исписују кратке приче у наранџасти нотес капетана Роџера.

Прича је текла и текла све док нисмо испили вино до краја и исписали готово пола нотеса. Али ни Чарли ни ја нисмо могли да објаснимо због чега свемирска полиција јури капетана Роџера. Никако нисмо могли да схватимо у чему се састоји његов преступ.

Чарли је платио вино. Ја сам испод празне чаше оставила истргнут лист из његовог нотеса на коме сам нацртала капетана Роџера. Устали смо. Пољубили смо се и на тренутак склопили очи. Учинило ми се да седимо у једном од оних вашарских вагона који јуришају стрмоглавце као да падају у бездан и онда се брзо опет пењу на следећу узвисину.

- Тако изгледају неке од припрема за пилота свемирског брода - рекла сам.
- Да, али капетан Роџер никада није прошао кроз пилотску обуку. Он никада није прошао ни кроз какву обуку. Он је све радио интуитивно. Зато и јесте најбољи.

На крај улице 1300 каплара био је паркиран један бели мерцедес. У спарно вече сувозач је заборавио да до краја затвори прозор. Отвор је био сасвим довољно широк да се Чарлијева мршава рука провуче и вршком дугих прстију докачи дугме.

- Знаш - рекла сам - ред би било да коначно крстимо брод капетана Роџера. Знаш како се звао?
- Како?
- "Најбржи".
- Чувај ми стражу - рекао је Чарли.
Погледала сам лево и десно. Лансирна писта је била пуста. Ниједан од 1300 каплара није био ту да присуствује полетању.

Иза себе сам чула отварање врата и, убрзо затим, паљење мотора. Осврнула сам се још једном и онда ускочила унутра. Насмејала сам се. Механички глас са бродског компјутера управо је завршавао одбројавање.
Нимало у складу са својим именом, "Најбржи" је пролазио улицама сасвим споро. Чарли је возио врло пажљиво, стајао на сваком црвеном светлу иако је већ било иза поноћи и улице су биле пусте. Није желео да капетан Роџер буде ухваћен.

Резервоар је био пун. Одлучили смо да направимо велику туру по Београду. Без много реда, смишљала сам правце, а Чарли ми је испуњавао жеље. Спустили смо се најпре на Дорћол, изашли на кеј, онда се попели до Вуковог споменика, скренули на Карабурму и потом се упутили према Звездари. Ту су се точкови "Најбржег" одлепили од асвалта и он је запловио кроз сасвим необележену ноћ, из које су ишчезли сви рефлектори, рекламе, сигнали и семафори, у којој су преостале само маглине препуне сићушних звезда. Дубоко испод нас су остале да спавају огромне, набујале шуме Звездаре, као лелујаве сенке на благом ветру. Чарли је потом изашао на Булевар, спустио се до Лекиног брда, наставио низбрдо и потом узбрдо, прешао ауто-пут преко надвожњака, тамо где није било милиције, зашао у села и најзад довезао мерцедес у пространо подножје Авале.

- Да капетан Роџер вози споро као ти, свемирска полиција би га одавно ухватила - рекла сам.

 - Грешиш. "Најбржи" је тако савршено направљен да они који су у њему нису ни свесни коликом се огромном брзином крећу. Ми се сада заправо крећемо хиљаду пута брже од светлости, крећемо се толико брзо да се време за нас успорило, а за оне доле на Земљи и даље тече нормалном брзином. И када се коначно зауставимо и слетимо, сви које смо познавали биће бескрајно стари и једва ће нас се и сећати... А нас двоје бићемо и даље млади... Ево, погледај мој сат.

Заиста, сат на Чарлијевој руци је стајао. Чарлијев сат је често стајао, јер је Чарли редовно заборављао да га навије.

- Видиш, сказаљке су се зауставиле. То показује да је "Најбржи" управо изашао из времена. Сада само лагано и лежерно обилази простор.

Скренуо је са пута и паркирао мерцедес иза густог купиновог жбуња. Испред нас се видео осветљен торањ, и црни обриси Авале који су се јасно издвајали из околног, плавичастог мрака. Видео се и један једини осветљен прозор на некој кући у даљини.

Широм смо отворили сва врата и оборили седишта. Слушали смо зрикавце. Чарли ми је прошао руком кроз косу.

- Капетан Роџер и његова Кетрин, пошто су лако избегли све замке свемирске полиције, паркирали су "Најбржег" на једном астероиду и сада уживају у најбољем галактичком купиновом вину.
Пољубио ме је нежно, нежно, једва ми додирујући усне, тако да сам могла да осетим благо титрање између својих усана и његових, као да се ваздух комеша или нервни завршеци поигравају, од додира тако дрхтавог и тананог да нисам ни била сигурна је ли то заиста додир.

- Тако изгледају пољупци у бестежинском стању - рекао је Чарли.
- Зар на броду нема вештачке гравитације?
- Систем је претрпео оштећење у сукобу са свемирском полицијом.
Затворила сам очи и пустила да ме Чарли изведе из гравитације.

Тачно сам осетила тренутак када сам се одвојила од седишта испод себе и почела да плутам по пространом командном мосту "Најбржег". Испружила сам се у ваздуху и уживала у покретима својих руку и ногу, које су биле лаке као перо. И Чарли је плутао ту негде изнад мене, додирнуо би ме и онда се поново одвојио. Одећа коју смо поскидали са себе такође је остајала у ваздуху, баш на оном месту где би је одложили. Онда смо се загрлили, окретали смо се по ваздуху лагано, лагано, окренули смо се наглавце и тако плутали, загрљени, померали смо се сасвим мало јер је неки нагли покрет могао да раздвоји два тела која су сада била паперјасто лака... Сада више није било оне стрмоглаве низбрдице са вашара. Тела су нам путовала по простору сасвим споро, горе и доле, узбрдо и низбрдо.

Загрлила сам га чврсто и нисам хтела да се одвојим од њега све до краја. Хтела сам да зачнемо дете, баш овде на палуби "Најбржег". Хтела сам да родим малог капетана Роџера који ће путовати по свемиру где год жели и кога никада нико неће успети да ухвати...
*
Пробудила сам се неколико сати касније. Било је пријатно прохладно, тек што се разданило. Дувао је јак ветар, небо је било сивкасто. Сунце се још није помолило. Потражила сам међу Чарлијевим стварима прслук, из наранџастог нотеса извукла још један лист, села на хаубу, прекрстила ноге и почела да цртам.
Убрзо се пробудио и Чарли. Видела сам како сањивом руком тражи по колима кутију "Дрине" без филтера и упаљач.

Посматрала сам га крајем ока испод замршене косе, иако сам се правила да гледам у авалски торањ. Чарли је замишљено, лаганим покретима упалио цигарету и правио колутове дима. Изгледао је опуштено, као и увек.
Питала сам се о чему размишља. Можда о свом оцу, који му је пре неки дан рекао како је срамота што се још није пријавио у добровољце. Можда о својим пријатељима који су већ били на ратишту, или о онима који су на време побегли преко границе. Можда о свему томе, о бујици која нас је беспомоћне носила куда је она хтела и лишавала нас сваке одлуке о сопственим животима.

Ћутке је сачекао да завршим слику. Оставили смо је ту, у знак захвалности власнику мерцедеса, и као надокнаду за потрошени бензин. Вратили смо се у град раним "Ластиним" аутобусом, препуним сањивих људи који су кретали на посао.

На листу из нотеса, заденутом за брисач белог мерцедеса, остао је цртеж на коме је бели брод капетана Роџера лебдео изнад авалског торња, напола скривен јутарњом измаглицом.


ladjaivan

"Ово је, изгледа, закон којим се култура предаје у руке доконим хобистима, онима који имају други, бољи егзистенцијални извор, па се, ето, културом баве из радозналости или аматерског заноса, као госпођице код Трифковића које по провинцијским салонима скрнаве Шопена из паланачке отмености. Ако имате дете које инклинира култури, брижљиво му то избијте из главе. Неће се ’леба најести у Србији. Нека учи какав занат, може да ради и у позоришту. Као бравар или ватрогасац.”

Иван Тасовац


 

  | П Р И Ч Е | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И |

 

помоћ

Copyright © 1996-2005 Посада Веб

<== ==>