ПОСАДА - КЊИЖЕВНА АВАНТУРА 29

е-лист за књижевност, уметност и дружење 
ISSN 2217-3277


посадаПРИЧЕ ПОЕЗИЈА ИЗБОР ЕСЕЈИ ПОСАДА ДЕЦА ПРЕУЗМИ ИЛИ ЧИТАЈ
 ПО-БиблиотеКА
*************
Одиграј Потез

ДАРОВИ ПРЕВОДИ ЛИНКОВИ НЕОРА ПОСАДА SF ПОСАДА
АРХИВА
ПУТОПИСИ

impres                                                                                                                                  

ДЕБЕЛОКОЖНИ  МОРЖЕВИ


kor sara

Постоји клан дебелокожних моржева који су заузели најдужи део стеновите обале.

    И представљају квази-елиту. Козју стазу за одабране. Суноврат белине.

 Ти култур-освајачи имају јаку обалску стражу, па млади и надарени царски пингвини ту не могу ни да промоле главу. Иако пингвиноси имају добро оружје јако наоштрене топузе у виду налив пера, њих мрачне грдосије са назубљеним перајама засипају црним мастилом из ручно ливених топова.  Не дају им да приђу. Да виде искричави одсјај сланкасте воде док арктичко летње сунце шаље своје зракасте ревизоре.

 Они су засели и својим дебелим труповима греју пастелне стене. У току је заседање врховног уметничког тела и сви носе бела одела. Неко од моржева- климоглаваца добиће и ове године престижну награду :  Поглавар сала од убојите оловке.

 То му даје за право да у златном песку одштампа свој лелујаво-празни есеј. Да побере све тантијеме и узме награду у виду бисерне кованице из кубистичке колоније шарених корала. А у морском дневнику код Кита-убице биће ударна вест.

 Добиће Парнасовски венац и све могуће СИНЕКУРЕ.  А у вези своје бледе конкуренције- полетног царског пингвина изјавиће:  СИНЕ сачекај да добијеш свој КУ..Ц.

  То што их чини недодирљивим, ван домашаја критичких харпуна, даће свему не тежини. Креативна сцена постаће заглушени ветар у џиновском заливу. Таласи ће избацити доста царских пингвина који су одузели себи живот скоком са највише литице.

 Сумануте самоубице са схоластичним поремећајем- писаће у сутрашњем издању дебелокожних новина.

  Ти бахати моржеви са малчице проређеном брадом даће себи на значају тако што ће њихова књижевна ПОСАДА пловити најлепшим архипелагом леденог мора, где се крије потопљено благо још из доба неустрашивих Викинга. Користиће, у ту сврху, једрењаке са великим сошним једрима од младе делфинове коже , које су лично убили прејаким речима. Пушиће најбоље морске траве које су за њих скупљали пингвини са пропалих Мадагаскара. Лажираних конкурса и распеваних јесени...

  Изиграваће локалне шерифе писане речи, који отровном тинтом бришу све око себе.

И проћи ће деценије, еони, док једног бескрајно далеког дана у овом застакљеном мору не груне топла струја чудотворних романописаца и својим блиставим епилогом заузме маховином обрасли трон. Оживеће писана реч и повампириће се прерано смрзнути царски пингвини. Поларна светлост ће се вратити на заборављену хемисферу.

И тада ће бели медведи поново играти казачок на танкој покорици леда.

  Постоји клан дебелокожних моржева који су заузели најдужи део стеновите обале.

    И представљају квази-елиту. Козју стазу за одабране. Суноврат белине.

                                                          Jack London

 Љубав је збир свих уметности, јер је разлог њиховог постојања.
(Џек Лондон)


copy_right