|
![po](../Posada%2520v%25200.jpg)
РЕЧНИК
ПРАВОСЛАВНЕ ТЕОЛОГИЈЕ
Протојереј др ЈОВАН БРИЈА
![recnik pravoslavne teologije recnik pravoslavne teologije](recnik_PT.jpg)
АЛЕКСАНДРИЈА
(као средиште егзегетске школе):
позната по алегоријској
или контемплативној методи
тумачења Библије. Имала је
чувене представнике као
што су Филон, Климент
Александријски и Ориген. Под
утицајем платоновске
философије, која владаше
јелинском средином у
Александрији у II и III веку,
ова
школа је увела алегорију у
библијску егзегезу. Њихова
тумачења заснована су на
увиду да је садржај Светога
Писма пун тајни, да има не само
очигледан, историјски,
буквалан смисао, него и духован,
мистичан, скривени, препознатив
само онима који
поседују благодат познања и
контемплације. Ориген (185-252)
је употребљавао
алегорију у екстремном облику, а
методолошка претеривања
александријске школе
могу се наћи и у доцнијој
егзегетској литератури (Дидим
Слепи, Григорије Ниски,
Максим Исповедник). Егзегетска
александријска метода
противположена је оној из
школе у Антиохији (АНТИОХИЈА),
која је више волела историјско
тумачење или
систематски смисао библијског
текста.
Са становишта христологије,
александријска школа представља
једнострану
тежњу и нагиње ка решењима која
би се могла тумачити у
монофизитском смислу (в.
ЈЕРЕСИ). Формула Светог Кирила:
Једна природа оваполоћеног
Логоса", која
оставља могућност да је
ипостасним сједињењем Логос
могао изгубити пуноћу свога
чо вештва које је примио у СВОЈУ
ипостас, исправљена је на
Четвртом Васељенском
Сабору, у Халкидону (451). У
сукобу са антиохијцима богослови
александријске
школе учили су да оваплоћење
Логоса представља начело обожења
(Θεοσις) људске
природе, појам који је увео
Свети Атанасије, а преузели га
Кападокијски Оци
(Василије
Кесаријски,
Григорије Ниски,
Григорије Богослов
и Амфилохије
Иконијски).
линк за преузимање књиге : Речник
Православне Теологије
линк
за преузимање књиге : Православни
посни кувар
Српска
салата
500 г парадајза
250 г краставаца
1 главица црног лука
1 љута папричица
уље, со, сирће по жељи
Парадајз опрати, очистити и
исећи на коцкице. Исечени
парадајз ставити у дубљу чинију.
Додати ољуштен и на коцке исечен
краставац и ситно исецкан црни
лук. Посолити, прелити уљем, по
жељи сирћетом и бибером, и
лагано промешати. По врху посути
ситно исецканом љутом
папричицом.
Овој
салати се може додати и свежа
паприка исечена на мале
кружиће.
обрада: Посада
![спас спас](584625.jpg)
Андрей
Рублев
СПАС
|