НЕОРА

andjeli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




po




krst na nebu         
  
У СЕНЦИ ОБЛАСНИХ ГОСПОДАРА

Раде Михаљчић

naslovna strana



Хребељановићи су, видели смо, за време царства носили
скромне дворске титуле. Оне су одраз стварног стања у доба ста-
билне власти. Додуше, наступила су немирна времена када се по-
степено напуштало начело легитимитета и нарушавао окоштали
хијерархијски поредак не само звања него и држава. Имајући у
виду славу, углед па и стварни положај који је касније стекао,
дворска служба и ставилачки чин за представнике романтичарске
школе у српској историографији не звучи довољно отмено и убе-
дљиво. Зато се Лазару Хребељановићу приписивала достојнија
служба главног надзорника над државним грађевинама. Исто та-
ко, о положају Лазара Хребељановића између 1362. и 1373. годи-
не судило се на основу кнежеве снаге уочи Косовске битке. У ме-
ђувремену је дошло до суштинских унутрашњих промена у Срп-
ској држави и судбоносних сукоба у источном делу Балканског
полуострва.

На двору цара Уроша Лазар Хребељановић остао је до 1363.
или до 1365. године, када је, са одобрењем цара Уроша, за краља и
савладара крунисан Вукашин Мрњавчевић, противник рашке вла-
стеле. И нова титула кнеза посредно указује на то да је Лазар Хре-
бељановић напустио дворску службу. Не зна се тачно од када је но-
сио ово звање. Са њим се први пут јавља тек шест година након ус-
постављања савладарства између цара Уроша и краља Вукашина.



линк за преузимање књиге : Лазар Хребељановић - Историја, култ, предање

                                                         

veliki pravoslavni posni kuvar


линк за преузимање књиге : Православни посни кувар          


Тиквице са пиринчом

 


800 г тиквица
250 г пиринча
1 главица црног лука
1.5 дл. уља
 
со, бибер, зачин 'Ц' по жељи

Тиквице опрати, огулити и исећи на колутове. Пропржити
их на уљу, извадити и посолити . Црни лук испржити на уљу
у коме су се пржиле тиквице. Пиринач очистити, опрати и
прокувати, па помешати са луком , посолити и побиберити .

У ватросталну посуду слагати пола тиквица па пиринач, па
другу половину тиквица. Размутити зачин "Ц" у мало млаке
воде, прелити и запећи.


salata


Служити уз салату од младог лука
или празилука.


обрада: Посада




спас

                                                                Андрей Рублев
                                                                      СПАС




| Д А Р О В И | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И | п о с а д а  д е ц а |
| п р и ч е | п о с а д а SF| п р е у з м и или ч и т а ј | е с е ј и | п у т о п и с и | п о с а д а  архива|

 
помоћ

Copyright © 1996-2005 Посада Веб

<== ==>