|
У
СЕНЦИ ОБЛАСНИХ ГОСПОДАРА
Раде Михаљчић
Хребељановићи су, видели смо, за време
царства носили
скромне дворске титуле. Оне су одраз
стварног стања у доба ста-
билне власти. Додуше, наступила су немирна
времена када се по-
степено напуштало начело легитимитета и
нарушавао окоштали
хијерархијски поредак не само звања него и
држава. Имајући у
виду славу, углед па и стварни положај који
је касније стекао,
дворска служба и ставилачки чин за
представнике романтичарске
школе у српској историографији не звучи
довољно отмено и убе-
дљиво. Зато се Лазару Хребељановићу
приписивала достојнија
служба главног надзорника над државним
грађевинама. Исто та-
ко, о положају Лазара Хребељановића између
1362. и 1373. годи-
не судило се на основу кнежеве снаге уочи
Косовске битке. У ме-
ђувремену је дошло до суштинских унутрашњих
промена у Срп-
ској држави и судбоносних сукоба у источном
делу Балканског
полуострва.
На двору цара Уроша Лазар Хребељановић остао
је до 1363.
или до 1365. године, када је, са одобрењем
цара Уроша, за краља и
савладара крунисан Вукашин Мрњавчевић,
противник рашке вла-
стеле. И нова титула кнеза посредно указује
на то да је Лазар Хре-
бељановић напустио дворску службу. Не зна се
тачно од када је но-
сио ово звање. Са њим се први пут јавља тек
шест година након ус-
постављања савладарства између цара Уроша и
краља Вукашина.
линк за преузимање књиге : Лазар
Хребељановић - Историја,
култ, предање
линк
за преузимање књиге : Православни
посни кувар
Тиквице
са пиринчом
800 г тиквица
250 г пиринча
1 главица црног лука
1.5 дл. уља
со, бибер, зачин
'Ц' по жељи
Тиквице опрати, огулити и исећи
на колутове. Пропржити
их на уљу, извадити и посолити .
Црни лук испржити на уљу
у коме су се пржиле тиквице.
Пиринач очистити, опрати и
прокувати, па помешати са луком
, посолити и побиберити .
У ватросталну посуду слагати
пола тиквица па пиринач, па
другу половину тиквица.
Размутити зачин "Ц" у мало млаке
воде, прелити и запећи.
Служити
уз салату од младог лука
или празилука.
обрада: Посада
Андрей
Рублев
СПАС
|