ПОСАДА ДЕЦА

Посада Деца

 Посада Деца

Посада Деца

Посада Деца

Посада Деца

Посада Деца

Посада Деца


svn


sb


kl

pt

po



Јордан Бегић (12 година)

Дар за далеки пут

Једном  давно царовао један цар. У том царству било је доста сиромаха. Цар је био млад и похлепан. Његова похлепа довела је до рата. Непријатељ  је био јачи од младог цара. Он је побегао и оставио свој народ .

Људи су били страшно уплашени. Неколицина богатих људи су одмах побегли после првих узбуна. Сиромашни људи  плашили су се да ће их непријатељ при освајању обесити. У граду је  владала паника.
Непријатељ је освојио град. Вође непријатељске војске, били су окрутни према народу одбеглог цара. Наредили су да се сва деца од седме до петнаесте  године  одведу у руднике да копају. Жене и млађу децу послали су у војне кухиње да спремају храну. Остале мушкарце су заробили, а неке обесили.

Од освајања је прошло 2 године а млади цар није покушао да ослободи свој народ. Он се налазио у једној далекој шуми. Почињао је да се каје што је оставио свој народ у пропасти. На другој страни догодио се један догађај у војној кухињи. Војници су сели да вечерају укусну питу од сира.

Ту питу су направили једна жена и један дечак.                                                                ( наставиће се......)


Јордан Бегић (12 година)

Толеранција

Мој брат и ја се стално препиремо око рачунара. Наша свађа понекад изнервира тату који решава проблем искључивањем рачунара.

Једне вечери дошао нам је кум. На наше изнанађење поклонио нам је нову рачунарску игрицу ФИФА 08. Убрзо смо је инсталирали. Брат је сву пажњу усмерио ка игри. Одабрао је Челзи као свој клуб. Изгубио је и стварно се изнервирао. Када је требао да уступи место мени он то није урадио. Желео је да игра још и још. Био је спреман на свађу само да би остао да се игра. Увидео сам да је боље да будем толерантан и препустим брату да се игра .

Пуно пута пре тога након наше свађе тата би нам искључио рачунар. Брат је одиграо још две утакмице које је такође изгубио. Љутито је устао са столице и прешао у другу собу. Сео сам да играм и пошто сам знао команде за игру победио сам.

Моја права победа је што сам победио себе и према брату био толерантан. Толеранција је особина која показује колико смо зрели у напетим ситуацијама.

Толеранција је најбољи начин за избегавање свађе и ружног понашања.


posuda


СУНЧЕВЕ
  ПЕГИЦЕ 
( преузето из збирке песама Маје Недељковић " Сунчеве пегице " )
ВРТЕШКА ЗА
ВРТОВЕ, РТОВЕ
И ХРТОВЕ


ВРЛО, ВРЛО, ВРЛО
ВРТОВИ ВОЛЕ РТОВЕ,
РТОВИ ВОЛЕ ХРТОВЕ,
ХРТОВИ ВОЛЕ ВРТОВЕ.

ОКРЕНИ ОБРНИ, ПРИТОМ,
СВАКИ ВРТ ВОЛИ РТ СА ХРТОМ,
СВАКИ РТ ВОЛИ ХРТА СА ВРТОМ,
СВАКИ ХРТ ВОЛИ ВРТ СА РТОМ.

ВРТЕ СЕ, ВРТЕ ВРТОВИ,
ВРТЕ СЕ, ВРТЕ РТОВИ,
ВРТЕ СЕ, ВРТЕ ХРТОВИ..

ВРТИ, ВРТИ ВРТОВЕ, РТОВЕ И ХРТОВЕ!!!




ЗАГОНЕТКЕ ЗА ПОЕТЕ

Погодите шта је:
Као од дивне, црне свиле
велики, велики јорган,
огроман,
непрегледан и
притом
још
и сав звездуцкав?  

(онадзевз обен онћон)



de




 

  П Р И Ч Е| Д А Р О В И | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | Л И Н К О В И |

 

помоћ

Copyright © 1996-2005 Посада Веб

<== ==>