ПРИЧЕ

pisaca masina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
po
јоца  
                             ЈБ.
   

      Низ улицу


Радње и излози. Кафане више нема.

Понеки графит искочи на углу. Госпођа шета три пудле. Једну црну и две беле. Радници истоварују кутије ужурбано као да краду. Многи локали су празни.

Старе рекламе сведоче.

Девојчица вади сендвич из ранца. Једе у покрету. Премућство младости. Кладионице изгледају поспано. Још је рано. Мало ниже је кинеска радња.

На семафору пет „немаца” чека. Некако су овом граду суђена немачка возила и пицерије. Ко редовно има пицу и вози „немца” решио је проблем.

Још ниже низ улицу скоро на крају стоји вагон. Напуштен, оронуо и улубљен. Мачак је испред и лиже шапу. Боја му је краљевски сива. Следећи трен и мачак је на крову вагона.

Мачак је у ствари професор геометрије Сунца.
На крову вагона држи час.


        старосткаогрех...старосткаогрех...каогрех


Градска библиотека града Београда почела је да врши ментално правни геноцид међу старијом популацијом.

Ако сте стари и слабо се крећете а писмени сте немојте да живите у Београду. У градској библиотеци су укинули старост декретом свог управног одбора.


Где је Логан ?

Београд се ослободио стране окупације пре 70 година.

Окупација бахатих, непотистичко примитивних бирократа је овде изгледа неуништива.
Као што је свет прихватио религију без Бога тако и ми читаоци хтели не хтели морамо да прихватимо библиотеку без књигe.

У окупираном Београду,
17.10.2014.

                                                                                                                                        
                                                                        Писац

Стране света


Написао је књигу. Изнедрио је приче. Држати књигу у руци добар је осећај. Видети своју књигу на полицама библиотеке умеће је бацања прашине вечности.

Осећања инспиришу. Знање подстиче. Свет воли поклоне. Срећа је увек нестрпљива. Многима је поклонио своју књигу. Надахнут невидљивим дугом према људима радосно је упражњавао ритуал даривања.

 Недавно је у граду у главној улици срео
је човека коме је поклонио своју књигу. Заустио је да упути поздрав али је човек оборио главу и окренуо се на другу страну. Имао је увређен израз.

Како год да радиш и колико год да се трудиш људима не можеш да угодиш.

Овај несусрет треба да га подстакне да вежба непрепознавање. Оборити главу и гледати на другу страну највећа је могућа вештина.

О томе тек треба писати. 

      неша

                         Ненад Руменић

    Т И К Е Т


Седео је у мемљивој кладионици ослоњен на шанк од белог јавора.  Упртих очију у „плазму“ покретних слика. Као на траци смењивале су се окрутне борбе, трке паса, игре са лоптом...

  Чекао је да му прође тикет. Само једна утакмица одлучивала је о његовој судбини. Били су то Швеђани. Морало је доћи из X у 2. Никако другачије. Да настави да живи. Тикет му је као Дамаклов мач висио о глави. Ако изгуби, изгубио је венчани прстен за дугогодишњу девојку. Ако изгуби, изгубио је за цитостатике својој мајци.

Улог је био велики.

  Знао је да његова Сузана неће прећи преко тога. Трпела га је исувише дуго. Све његове хирове, сва његова коцкања, сва његова пропадања... Знали су се од детињства. Свуда су ишли заједно као сијамски близанци. Средњу школу је једва изгурао уз њену обилату помоћ. Како је дозволио себи да потоне а она остане да плута у океану живота?

  Сузана је сад менаџер  у страној банци. Има двособну „гајбу“ у центру у коју се као паразит уселио. Не зна зашто га је трпела.Можда из навике. Можда што су одрасли у истом крају. Тикет је био прекретница. Уложио је све паре на њену љубав.

 Што се тиче мајке боловала је од рака дојке који се проширио и на друге органе. Спас је био далеко а мучење велико. Гризла га је савест за лекове,али ни драги Бог јој није могао помоћи. Не може га ни Дунав опрати али свеједно гореће једног дана у паклу, заједно са тикетима.

  Вештим покретом припалио је цигару упаљачем и утонуо у обрисе судбоносне  утакмице. У  80. минуту поскочио је од среће. Тим на који се кладио повео је у гостима голом из слободног ударца. Биће спектакла,биће венчања. Биће олакшаних болова. Онда је дошао фатални  88. минут кад му се срушио свет. Један високи црнац из домаћег тима закуцао је главом гол из корнера. Закуцао је њега на крст судбине.

  Проклети Швеђани. А толико се дивио њиховој монархији, групи ABBA и шведском столу у хотелу „Хајат“.
  Оштрим покретом десног палца преврнуо је пепељару пуну опушака. Излетео је као ошинут муњом напоље у мрклу ноћ. Био је изгубљен. Тикет није прошао. Звезде се нису поклониле. Бесциљно је лутао све док се није обрео код новог моста на Ади. Стајао  је као укопан у живом блату. Затим се попео на ивицу металне ограде. Дуго је зурио у непомичну реку. Окончаће своје муке. Свој бескористан живот. Мислио је на Сузанину свиленкасту косу како му се провлачи кроз прсте. Треба да је усрећи скоком са новог моста. Скоком са „харфе“, јер мост са тим затегнутим ужадима личио је на огромни жичани инструмент. Барем поетично звучи. Сирене аутомобила и понеки заслепљујући фар су га упозоравали да пожури.Знао је да ће ускоро стићи милиција.

  Мислио је да пошаље опроштајну СМС- поруку, али батерија је већ била исцурела. Док је враћао телефон у џеп од „вијетнамке“, напипао је некакав папир.
Био је то листић за лото који је јуче уплатио. Последња сламка за коју се хвата. Извлачење бројева за два дана, у уторак. Исти дан, чак исти датум када се он појавио на овој земаљској утрини. Равно пре 32 године.
  Сишао је лагано са ограде моста на пешачку стазу. Дао је себи још једну шансу. Шансу игри бројева у лутању без краја. Као у рулету или црвено или црно. Можда га чека 7 јахача апокалипсе. Рекордни добитак. Венчање из снова. Прекретница на колосеку. Ново Сунце на хоризонту.

  Крупне кишне капи почеле су да се обрушавају на дрхтава рамена. Био је у агонији. Ништа није осећао. Корачао је у сусрет уторку. Извлачењу бројева. Огромној сабласној вртешци што избацује оловне кугле судбине. Ишао је смело као победник са бушним ципелама и недохрањеном главом.

  Истресао је сваку пару из новчаника и купио флашу црног вина доброг географског порекла. У тмурној ноћи гегао се ка Сузанином стану. Да прославе пропали тикет. Неостварени скок.
  Играо је из мртвила на полувремену у бљесак на крају. Хазард на морској пени. Сад је ђаво дошао по тикет.

 И искидане трзаје рањивог живота
.

| Д А Р О В И | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И | п о с а д а  д е ц а |
| п о с а д а SF| п р е у з м и или ч и т а ј | е с е ј и | н е о р а |
п о с а д а  а р х и в а
|

помоћ
cp
<== ==>