ПОСАДА КЊИЖЕВНА АВАНТУРА 10            rb

gf
subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

ПОСАДА КЊИЖЕВНА

АВАНТУРА 10

е - лист за књижевност уметност и дружење

od


mpgrama
                zar
topuz


                                          


 

azbuka
Бус Стоп

bus Шери, салонска певачица неспретно избегава насртаје младог каубоја такмичара на
родеу. Њихов однос обилује преокретима у којима ни они сами више не знају шта хоће.
Расплет је очекивано неочекиван. 


Улоге :
Мерлин Монро — Шери
Дон Муреј — Бо Декер
Артур Конел — Вирџил Блесинг

Режисер: Џошуа Логан

  IMDb  «Bus Stop»ПосадаТеатар
Јелена  Јанић МарковићПришао јој је да би позајмио карту јер услед силних обавеза није стигао да мисли на своју глад за музиком. На жалост, иако је она дивна, или како би је назвао неко ко даје на посебан начин, морао је да направи границу. Није желео да се његова захвалност протумачи као нешто обично, она је требало да буде једнака, бар толико колика је њена дарежљивост. Пришао је и дао јој своју визит карту, картицу , пуну титула, мистичне западне стварности и професионалних успеха. Наравно била је задивљена, шармантан, васпитан, успешан,шта више очекивати од мушкарца. Кренула је да развија своју машту, можда је он неко ко је изронио из неког од њених прошлих живота, рабин, муж... Колико је имагинације уложила у непостојећу причу, а она је могла да се заврши само на једноставном ХВАЛА.

Театралност, има успеха само у позоришту, у животу она доноси забуне. 


 ==>


Посада


ИЗГУБЉЕНО
КРАЉЕВСТВОЖива,
Морска Круна Лета
и престо од Јантара
и
Нара!

Сјај, Сан и
тихи залазак, док
прелива се време
и
полако
пада
као снопље
покошених
зрака и Ловора

клонулих
у Јесен.

                              Маја Недељковић

==>

   “ЦЕЛУЛОИДНИ БОГ”

(одломак из тајних списа Мустафе Голубића, пронађених под насловом “Прилози за историју анархизма”)

  Милан Јанковић

kmak


          Почетком септембра 1928. године на кратко сам се обрео у Србији, са задатком да се приближим Ивану Петровићу, с одсуством пристрашћа тврдим најславнијем глумцу у Европи! Лично сам, колико је год то било могуће од заглушне вриске женског дела публике, уживао у његовим филмовима  “Гола жена”, “Сирена Моргана”, “Три страсти”, “Хавајски цвет”, “Лекар за женске болести”, “Викторија и њен хусар”, “Шехерезада” и “Либанска кастеланка”. Једном сам га и у стварности видео, истина кроз излог бечке кафане “Шперл” како у сласт једе трипице пуњене фашираном џигерицом и кајмаком.
          Идеја генерала Берзина је била да Ивана Петровића контактирам и покушам да га приволим да ступи под наше окриље. Харизматичност је врлина по себи, и веровали смо да би се без много усрђа стопио са немачком војно-привредном елитом, прибављајући за совјетску службу хрпу итетако битних података.
          Био сам упознат са тачном маршрутом његовог путовања у Србију. (Траса од Нице, у којој је живео са сестром Наталијом и сестрићем Драгутином, до Новог Сада, где су му живели родитељи, водила је преко југоисточног дела Француске, Швајцарске, Аустрије и Мађарске. Претпостављало се да неће журити и да ће горопадним аутомобилом марке “Делаж” пут превалити за цирка пет дана.)


==> Избор
 

1.  СФРЈ за понављаче  - Дејан Новачић
2.  Ивана - Момо Капор
3.Ђакон Богородичине цркве - Исидора Секулић
4. Додир - Нада Маринковић
5. Роб - Исак Башевис Сингер
6.   Галеб Џонатан Ливингстон - Ричард Бах
7. Какве су ти мисли такав ти је живот - Отац Тадеј

Т.К.

==>


 Избор
 

1.Франсоа Рабле - Гаргантуа и Пантагруел

 2. Габријел Гарсија Маркес - Јесен патријарха

                       3.Херман Хесе - Степски вук

                      4. Џорџ Орвел - 1984

                     5.  Владимир Војнович -Живот и прикљученија војника
Чонкина

                      6. Борислав Пекић - Златно руно

                    7.  Мирослав Крлежа- На рубу памети

M.J.

Цегер каро


Свеж ваздух је лековит. Само одсуство зидова поспешује тај процес. Разговор са људима може али не мора да буде лековит. Сваки разговор носи у свом цегеру драму. Цегер је често крпљен као и драма коју разоткрива. Године су кулиса сваке драме. Нема премијере јер сваки пут је другачије. Пријатељи се исцрпљују разговором, готово шапућу један другом. Разговор је могућ само удвоје. Сваки непар је вишак. Трговина искрености добија на значају. Отварају се врата зрелим одлукама. Туђи проблеми бивају решења за друге туђе проблеме. Компликовано се закомпликовало. Време је за рат ? Спорт легалног убијања. Економија рата радује банке. Дуни ветре ! Ухапшена слобода поднела је захтев да се брани са слободе. Захтев је одбијен услед прекорачења рока. Падни кишо ! Будно стање заудара на болест. Напуштено куче седи на клупи у парку и чека...

Две баке са два цегера бесконачно споро пролазе стазом. Иду три четири корака и затим застану. Цегери се умире не лелујају. Она која прича мало придигне главу док она која слуша главу окрене у страну.

Цегери које су носиле баке били су карирано слични
.

J.Б.O.


posada


Ругалица

***


Уби ме звук олука. Кишу могу да издржим али тај звук храни све моје слабости. Правило кинеског мучења да кап увек пада на исто место има тежину. Овај олук цементира сваки оптимизам и не даје наду. Слива и носи. Блокира и разапиње. Поплава је пустош а олук њен лимени гласник. Ругалица. Чију ли војске славу преноси ? И сутра ће да пада.k


J.Б.O

==>

  | П Р И Ч Е | Д А Р О В И | П О Е З И Ј А | И З Б О Р |П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И |

помоћ

Марш на Дрину

Copyright © 1996-2009 Посада Веб