ПУТОПИСИ


vozic

ПРИЧЕ

ДАРОВИ

ПОЕЗИЈА

ИЗБОР

ПРЕВОДИ

ЛИНКОВИ

ПОСАДА ДЕЦА

ПОСАДА SF

ПРЕУЗМИ ИЛИ ЧИТАЈ

ЕСЕЈИ

НЕОРА

ПОСАДА
АРХИВА


posada          

Ljubica N.

                                          Љубица Невјестић  
          

Најшаренија или боље речено „најшпанскија“ покрајина цијеле Краљевине Шпаније, магична Андалузија. У Шпанији не вриједи она пословица „што јужније то тужније“, напротив, на шпанском југу све је пуно живота, боја, весеља, људи су далеко срдачнији од нпр. Каталонаца и свугдје влада неки мир.

Када се послужите чика Гоогле-ом и упишете АНДАЛУЗИЈА, некако ће се највише наћи фотки од парка Марије Луизе и шпанског трга у Севиљи, али, Андалузија је пуно више од тога.

Шта видјети у Андалузији?

 Алхамбра

Alhambra

Дај му милостињу, жено, јер нема жалосније ствари у животу него ли бити слијеп у Гранади!”, ријечи Франческа де Икезе, мексичког пјесника, који је при уласку у чаробну Алхрамбу угледао слијепца, најбоље описују број један за посјету Андалузији.

АЛХАМБРА! Тешко је наћи праву ријеч за ову чаробну палату. Рај на земљи би можда било приближан опис. Палата чији су дијелови изграђени већ у деветом стољећу. Изграђена је за вријеме владавине Маура, Арапа са сјевера Африке, којима је Гранада била посљедње уточиште прије него су протјерани са Шпанског тла.

Династија Насрид је око већ постојећег малог комплекса, тако се данас Алхамбра састоји од четири цјелине; Алказба (војна четврт), дворска зона, медина и Генералифе (дворски вртови смјештени уз дворски комплекс). Како су се владари Андалузије смјењивали тако су и Алхамбру мијењали по својим жељама.

1984. Године Алхамбра је уврштена под заштиту УНЕСЦО-а

УЛАЗ – карте се купују (online) или на лицу мјеста, иако је моја препорука (поготово за високу сезону) купити (online) пар мјесеци раније. Карта вриједи само за наведени дан, али да бисте ушли у Насрдиску палату морате навести тачно вријеме уласка (по распореду који Вам се понуди).

Цијена: 14€ (за одрасле), 5€ вртови, 7€ пакет Алказба И Генералифе.

Парк Марије Луизе (Севиља)


            Park Marije Luize

Некако најчешће виђене фотке у интернет претраживачу су овај парк и сусједни Шпански трг. Парк Марије Луизе уређен је за потребе Иберо-америчке изложбе која је одржана 1929 године, гдје се уз Шпанију и Португал представило петнаестак земаља из Сјеверне и Јужне Америке. Данас представља плућа града, зелену оазу испресјецану бројним уличицама, фонтанама, рјечицама па чак и умјетним водопадом. УЛАЗ је бесплатан.

Шпански трг (Севиља) – налази се у склопу парка Марије Луизе и дефинитвно је најмоћнији дио парка. Грађен је у облику полукруга већим дијелом омеђеног аркадама, док је отворена страна трга окружена каналом дугог око 500 метара. Испод аркада се налазе клупице украшене тзв. азулејо плочицама, те свака представља једну од шпанских провинција, а уз њих се налази и карта с приказом мјеста о којему је ријеч.

Да овоме тргу нису одољели ни највећи редатељи, тако су се на овоме тргу снимиле сцене “Лоренса од Арабије” и Звјездани ратови “Напад клонова”. Након савршених фотки и шетњом по шареним плочицама Андалузије, опустити се можете у вожњи чамцима каналом.

Вожња кошта 6€ за 35 минута.

 ‘Једнорука’ (Manquita) – катедрала у Малаги

                    katedrala u Malagi

Изграђена у ренесансном стилу, с елементима барока и готике. Изградња је започела у првој половици 16. стољећа, но никада није довршена. “Основни” дио и један торањ довршени су стотињак година касније, када је градња због недостатка новца прекинута. Проблем је у томе што је пројект предвиђао и други торањ, који је дијелом већ био и подигнут, но до данас је остао недовршен те је Катедрала због тога добила надимак “Једнорука”.

Када су новац и осигурали, у то вријеме се водио рат за неовисност САД-а, тј.Aмериканци су се борили за неовисност од Британаца.

Како су тада Британци били кључни противници Шпанаца у Европи сав новац намијењен за завршетак ове катедрале су усмјерили Американцима како би им помогли у борби.

Цијена: улаз у катедралу и музеј 5€, катедрални вртови су бесплатни, пењање на кров катедрале 6€.

 Велика џамија у Кордоби

                      Velika džamija u Кordobi


Правити листу шта видјети у Андалузији, немогуће је без ове џамије. Саграђена у 10. стољећу, била је највећа џамија у Шпанији, као и једна од најљепших у свијету. Касније је преуређена у римокатоличку цркву, те је данас сједиште надбискупије Кордобе. Оно по чему је посебна јесте на првом мјесту унутарњи врт, препун стабала наранџи, а затим њена унутрашњост. Велика дворана препуна лукова аркада, тачније 869 ступова.

Лукови су направљени од комбинације црвене опеке и бијелога камена. Највећа занимљивост ове катедрале, јесте да је из периода исламске владавине остављен михраб (ниша у зиду џамије окренута у смјеру Qibla, светога мјеста ислама којему се окрећу сви муслимани у вријеме молитве).

Цијена; улаз у катедралу 10€, пењање на торањ 2€.

Римски мост у Кордоби

                  Rimski most u Kordobi

Да бисте уши у сам хисторијски дио Кордобе преко овога моста, који поносно стоји изнад ријеке Гвадалкивир морате пријећи. Изграђен је у раном период 1 ст.пр.н.е. Дугачак је 247м, висок 9м и има 16 аркада. У пар наврата је реконтруисан, а оно што је јако занимљиво јесте да су 14-ти И 15-ти лук оригинални и једини преостали од првобитног римског моста.


                                 преузето са сајта:https://www.riopricesaputovanja.com/v1/sta-vidjeti-u-andaluziji-top-5-mjesta/

                                                                                                                 

| П Р И Ч Е | Д А Р О В И | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И | п о с а д а  д е ц а |
| п о с а д а SF | п р е у з м и или ч и т а ј | е с е ј и | н е о р а | п о с а д а  архива
|

<== ==>
cp