ДАРОВИ

korpice

ПРИЧЕ

ПОЕЗИЈА

ИЗБОР

ПРЕВОДИ

ЛИНКОВИ

ПОСАДА ДЕЦА

ПОСАДА SF

ПРЕУЗМИ ИЛИ ЧИТАЈ

ЕСЕЈИ

НЕОРА

ПОСАДА
АРХИВА

ПУТОПИСИ

 *****************

 *****************

 lovac

 Одиграј Потез

 *********************

старое радио

 *********************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
po
Зоја Бајгер Kруглова


    Зоја Бајгер Kруглова

                            Најкасније 9. септембра 1943
 
НАПИСАНО НА ЗИДУ ЋЕЛИЈЕ У ЗАТВОРУ ГРАДА ОСТРОВA
 

Некада сам волела вољу, слободу, пространост, тако да ми је тешко навикнути се на заточеништво. Име Зоја преведено са грчког значи живот.
 
Ах, како желим да живим, да живим......


ПИСМО Породици
 
Здраво, драги моји родитељи, тата, мама, драге сестре,  Валечка, Панечка, Шура, драги брате Боречка.

Пишем вам из затвора последњи пут. Добићете писмо након моје смрти.
 
Слатки моји, годину дана нисте добили ништа о мени. Лутала сам али нисам заборавила на вас. Ухапшена сам у фебруару и била сам у самици два и по месеца. Сваког дана сам изчекивала стрељање. Мама, било је страшно али све сам издржала.
 
Пребацили су ме у  камп у Пскову где сам била два месеца. Успела сам да побегнем и будем са нашима. Поново сам послата на задатак и поново ухапшена и сада сам у истом затвору већ други месец.Тукли су ме шипкама по глави и мучили. Чекам стрељање, више не размишљам о животу, мада драги моји, стварно желим да вас видим, загрлим и исплачем на грудима и упијем сву твоју тугу мама.
 
Да нисам ухваћена други пут, била бих код куће у септембру. Очигледно, таква је моја судбина и не љутим се на њу. Испунила сам своју дужност. Драги моји будите поносни што нисам окаљала ваше презиме и моју част. Умрећу, али знам зашто.
 
Мама, не убијај се, не плачи. Волела бих да те утешим али ја сам веома далеко иза решетака са гвозденим и чврстим зидом. У затвору често певам песме, а затвор све слуша.
Ова песма говори о мом животу и тужној смрти:
 
            Не плачи, не плачи драги,
            Не буди тужна стара мајко.
            Разбићемо фашисте.
            И доћи кући опет.
 
            И није умрла, није се вратила.
            Из затвора Острово,
            Убијена је ноћу
            У затвору крај зида.
 

Друге девојке ће вам рећи о мени ако су живе...Још једном, молим вас, немојте да плачете. Мој последњи поздрав тетки Лиси, ујаку Вани, Лени и свима, свим мојим пријатељима, породици, познаницима.
 
Љубим вас све јако, јако.
 
Збогом, заувек.

Моје тело ће бити на острву иза затвора, поред пута у црној изгорелој хаљини, а ти си купила црвену мајицу и руске чизме.

Ваша ћерка Зоја,
 
                            Збогом, збогом
                                              
                                                       plakat
                                    


                                                                                                   

  Нешто о господарима и слугама и о томе могу ли
господари и слуге да постану узајамно браћа по духуFMD
              

               
Фјодор М. Достојевски


      

Боже, ко говори да и у народу нема греха. Пламен распадања расте чак очевидно, сваког часа и долази одозго. И у народ продире подвајање: појавили су се кулаци и изелице. Трговац већ све више и више жели почасти, настоји да покаже како је образован, немајући никаквог образовања, и ради тога подло запоставља древне обичаје и чак се стиди вере својих отаца. Одлази на пријем код кнезова, а сам је, у ствари, само искварени сељак. Народ се заразио пијанством и не може се већ од њега одвикнути. А колико је суровости према породици, према жени, чак према деци — а све од пијанства. Видео сам по фабрикама чак десетогодишњу децу: болешљиву, закржљалу, погрбљену и већ развратну. Загушљива хала, бука машина, рад цео божји дан, непристојне речи и пиће, пиће; а зар је то потребно души таквог дечака, још детета? Њему су потребни сунце, дечје игре и свуда светли пример и макар мало љубави према њему. Нека не буде више тога, монаси, да не буде више мучења деце, устаните и проповедајте то, што пре, што пре. Али бог ће спасти Русију, јер иако је развратан обичан човек и не може се уздржати више од смрадног греха, он ипак зна да је бог проклео његов смрдљиви грех и да грешећи поступа рђаво. И тако наш народ још неуморно верује у правду, бога поштује и скрушено плаче. Другојачије је код виших слојева. Они, идући за науком, желе да уреде друштво само својим умом, али без Христа, као и раније, и већ су прокламовали да нема злочина и да нема греха. Истина, по њиховом схватању, тако и јесте: јер ако нема у теби бога, како онда може бити злочина?

У Европи народ већ устаје силом против богатих и народни вођи га свуда упућују на крв и уче да је праведан његов гнев. Али »њихов гнев је проклет, јер је суров«. А Русију ће спасти Господ, као што ју је спасавао већ много пута. Од народа ће доћи спасење, од његове вере и смирености. Оци и учитељи, чувајте веру народну и ово неће бити сан: ја сам се целог живота дивио у великом народу нашем, његовом достојанству, дивном и правом, лично сам видео, лично могу посведочити, видео сам и дивио сам се, видео сам упркос смраду грехова и просјачком изгледу народа нашег. Он није сервилан, и то после двестагодишњег ропства. Слободан је по изгледу и понашању, али никог не вређа. Није осветољубив, нити завидљив. »Ти си угледан, ти си богат, ти си паметан и даровит, па нека си, бог те благословио. Поштујем те, али знам да сам и ја човек. Тиме што те поштујем без зависти, и показујем своје људско достојанство пред тобом.« Ако и не говоре овако (јер још не умеју ово да кажу), заиста овако поступају, то сам лично видео, лично доживео, и знате ли: што је сиромашнији и нижи положајем наш руски човек, утолико се јаче запажа у њему ова дивна истина, јер богаташи и изелице међу њима су већином покварени и до тога је дошло умногоме због нашег нерада и непажње. Али спашће бог народ свој, јер је Русија велика благошћу својом. Сањам да видим и као да већ видим јасно нашу будућност: јер биће тако да ће се и најпокваренији богаташ најзад постидети свог богатства пред сиромашним, а кад види ову кроткост, сиромах ће схватити и уступиће му првенство са радошћу, и топлином ће одговорити на његов дивни стид. Верујте, тако ће се завршити: на то иде. Једнакост је само у човековом духовном достојанству, а ово ће само код нас схватити. Ако буде браће – биће и братства, а док не буде братства никада неће моћи поделити имовину. Чувајмо лик Христов и засијаће целом свету, као драгоцени дијамант. Нека тако буде, нека буде!

Оци и учитељи, имао сам један диван доживљај. Путујући, срео сам једном, у губернијском граду К., свог бившег посилног Афанасија, а од тада, како сам се растао с њим, прошло је већ било осам година. Неочекивано ме видео на пијаци, познао ме, притрчао ми и боже, колико се обрадовао — просто је полетео к мени: »Баћушка, господине, јесте ли ви то? Је ли могуће да то вас видим?« Одвео ме својој кући. Био је већ демобилисан, оженио се и већ је имао двоје деце. Живео је са супругом од ситне трговине на тезги. Собица му је била сиротињска, али чиста и весела. Замолио ме да седнем, приставио самовар, послао по жену, као да сам му својим доласком приредио неки празник. Привео ми је дечицу: »Благословите их, баћушка«. — »Зар ја да благосиљам«, одговорио сам му, »ја сам обичан монах, смирени, помолићу се богу за њих, а за тебе, Афанасије Павловичу, ја се богу молим увек, сваког дана, од оног дана, јер се због тебе све ово и догодило.« И објаснио сам му како сам умео. Али шта ти је човек: гледа ме и никако не може замислити да сам ја, некадашњи његов господар и официр, сада пред њим у таквом оделу — чак се заплакао. »Зашто плачеш«, рекао сам му, »незаборавни човече, боље је да се твоја душа радује због мене, драги мој, јер је радостан и светао пут мој.« Он није много говорио, само је уздисао и ганут одмахивао главом. »А где је ваше богатство«, питао је. Одговорио сам му: »Дао сам манастиру, а ми живимо у заједници.«
 
После чаја почео сам се опраштати с њима, кад одједном он ми пружи педесет копејки – прилог  за манастир, а још педесет копејки видим гура ми у руку, ужурбао се: »То је за вас«, каже, »путнику, ходочаснику, можда ће вам затребати, баћушка.« Примио сам његових педесет копејки, поклонио сам се њему и његовој супрузи и отишао радостан; и путем сам мислио: »Ето сада ми оба, он у кући, а ја на путу, уздишемо, вероватно, и смешимо се весело у радости наших срца, машући главом и спомињући како нам је бог дао да се сретнемо.« Од тада га више никада нисам видео. Био сам му господар, а он мени слуга, а сада, када смо се пољубили са љубављу и духовно усхићени, с нама се догодило велико љуђско сједињавање. Мислио сам о овоме много, а сада мислим ово: Зар је то тако недоступно уму да би се ово велико и једноставно сједињавање могло десити у своје време свуда међу нашим руским људима? Верујем да ће се догодити, и да је то време близу.
 
А о слугама ћу додати ово: ја сам се раније, као младић, много љутио на слуге: »куварица је сервирала врело јело, посилни није очистио одело«. Али тада ме је озарила неочекивано мисао мог драгог брата, коју сам чуо од њега у детињству: »Заслужујем ли ја да ми други служи, а да ја с њим поступам грубо због његове беде и заосталости?« И зачудио сам се тада, како се тако једноставне мисли, очигледно јасне, касно јављају у нашем уму. Без слугу се не може у свет, али учини тако да твој слуга код тебе буде слободнији духовно него када не би био слуга. И зашто ја не могу бити слуга мојем слузи, и тако да он то види, без сваке гордости са моје стране и без неверице са његове стране? Зашто да се мој слуга не осећа као да ми је род, тако да га, најзад, примим у своју породицу и да се томе радујем? То је чак и сада тако остварљиво, али ће послужити као основа за будуће прекрасно јединство човечанства, када човек неће тражити себи слуге, нити ће желети да претвара у слуге себи сличне људе, као што чини данас, него ће, напротив, свом снагом пожелети да постане слуга свима, као у Јеванђељу. И зар је ово само сан, да ће човек, најзад, налазити своје радости само у подвизима просвећености и милосрђа, а не, као сада – у грубим насладама, у преједању, блуду, разметљивости, хвалисању и завидљивом пењању једног над другим?

Тврдо верујем да није и да је то време близу. Исмевају и питају: а кад ће настати то време и има ли изгледа да ће настати? А ја мислим да ћемо ми са Христом тај велики подухват извршити. Колико је на земљи, у историји човечанства, било идеја које су десет година раније биле незамисливе и које су се одједном појављивале, кад је долазио на њих тајанствени ред њихов, и шириле су се по целој земљи? Тако ће бити и код нас, и засијаће пред светом наш народ, и сви људи ће рећи: »Камен који су неимари одбацили, постао је камен темељац.« А подругљивце би требало питати: ако ми фантазирамо, када ћете ви подићи своју зграду и уредити односе праведно само помоћу разума, без Христа? Иако они тврде да управо они иду ка јединству, онда у то верују заиста само најпростодушнији, и човек се може само чудити оваквој простодушности. И заиста они имају више сањарске фантазије него ми. Мисле да уреде односе праведно, али пошто су одбацили Христа, завршиће тиме што ће свет залити крвљу, јер крв изазива крв, и ко потегне мач — од мача ће и погинути. И да није Христовог обећања, просто би истребили један другог, чак до последња два човека на земљи. Али ни ова два последња због охолости своје не би умели сачувати један другог, него би последњи уништио претпоследњег, а онда и самог себе. И то би се догодило, да није обећања Христовог да ће се ово уништавање прекинути ради кротких и добрих.

После мог двобоја, почео сам, још у официрској униформи, да говорим о слугама у друштву, и сећам се – сви су ми се чудили: »Значи, да ми«, кажу, »сместимо слугу на софу па да га послужимо чајем?« А ја сам им тада одговорио: »А зашто да не и тако, макар само понекад.« Тада су сви почели да се смеју. Њихово питање било је лакомислено, а мој одговор нејасан, али мислим да је у њему било извесне истине.

Превод: Милосав Бабовић
                             

                                                                                                                                                                      обрада: Посада
puz_evi           

                                              Најбољи љубавни афоризми и понешто јошДуго је за себе мислила да је Пепељуга, док није открила да има златну рибицу.
                                                                     
                                                                      Душанка Стевовић

Лаж обично убија пријатељство, а истина љубав.

                                                                      Мигуел Сервантес


Никада не оклевај да пољубиш лепу девојку, или да отвориш боцу вискија.

                                                                      Ернест Хемингвеј


Жене се боје миша. Зато су срећне кад осете близину доброг мачора.

                                                                      Сибин Ерић


Лепа жена је као слабо утврђен град. Лако се заузима али тешко брани.

                                                                       италијанска пословица


Жена мора да зна да ћути. Брак без ћутања је као аутомобил без кочница.

                                                                        Шарл Азнавур


Мушкарци су животиње које се дресирају браком.

                                                                        Графити Џаба сте КречилиУчешће плавуша у сексуалној револуцији, никако не може довести до
атомског рата. Ово из разлога што свака од њих носи са собом само по две
крстареће неактивиране (меке) бојеве главе.

                                                                           Скојевац Брзи


Феминизам постоји само да би се ружне жене интегрисале у друштво.

                                                                           Чарлс Буковски


Кад брод тоне, најбоље је бити добра риба.

                                                                            Слободан Симић


Само Адам није имао ташту. По томе знамо да је живео у рају.

                                                                             Графити Џаба сте Кречили


Неке девојке су толико неприступачне, да им се може прићи само са џипом.

                                                                              Јелена Вукелић


Мираз је зачин који нам помаже да прогутамо рибу заједно са костима.

                                                                               С. Моржек


Комплет прве помоћи плавуша - болничарки у сексуалној револуцији чини:
шминка, надограђени нокти, афричка шљива, имплант-груди и задњица,
ВЕП-ов апарат, вијагра, вешачке усне као и ''борба на блиском одстојању''.

                                                                                Скојевац Брзи


Да се у сексуалној револуцији води безнадежна борба, најпре су осетили невини.

                                                                                 Јеж


Оружана револуција једе своју децу. Сексуална револуција их производи.

                                                                                 Иво М. Андрић


Нарциси представљају слепо црево сексуалне револуције. Ово из разлога
што преокупирани својом самољубљивошћу, представљају њену неборбену
војну формацију, која тактичко-операцијски није спремна за жртвовање ''у
блиској борби'' са непријатељем.

                                                                                  Скојевац Брзи


У браку је као у кафани, увек ти се учини да је за другим столом боље парче.

                                                                                   Петар Станишић
      

                     


                                                                                                                                                            обрада: Посада
 

| П Р И Ч Е | П О Е З И Ј А | И З Б О Р | П Р Е В О Д И | Л И Н К О В И | п о с а д а  д е ц а |
| п о с а д а SF | п р е у з м и или ч и т а ј | е с е ј и | н е о р а
| п у т о п и с и | п о с а д а  архива |

  

помоћ
cp
<== ==>